Recuperarea este o specialitate medicala preocupată de promovarea funcționării fizice și cognitive, a activităților ( inclusiv comportamentul), a participării(inclusiv calitatea vieții) și modificarea factorilor personali și de mediu. Astfel, este responsabila de prevenirea, diagnosticarea, tratarea și managementul reabilitării persoanelor cu afecțiuni dizabilitante și comorbiditati la toate vârstele.
Medicul de recuperare abordează holistic persoanele cu stări acute sau cronice, de exemplu afecțiuni musculo- scheletice și neurologice, amputații, disfuncții de organe pelviene, insuficienta cardio- respiratorie și dizabilitate datorata durerii cronice și cancerului.
Medicul de recuperare nu este specializat in managementul unui organ sau al unei stări medicale particulare, ci se concentrează pe problemele funcționale care apar in urma bolilor. Scopul principal al intervenției recuperării este ameliorarea funcționării fizice și mentale pentru a da șansa pacienților să fie activi și să aibă o calitate a vieții mai buna pt. a se putea angaja în viața socială.
Servicii Dr. Adina Buciuta
Consultație de specialitate
Evaluări clinice și funcționale, bilanț articular și muscular, evaluare posturală, întocmire plan de investigații.
Interpretare de radiografii ale sistemului osteoarticular, interpretare RMN in context clinic, in completarea consultației ecografie musculoscheletala unde este cazul.
Mă adresez pacienților cu afectiuni ale aparatului locomotor acute sau cronice si posttraumatice.
Ecografia musculoscheletala este o tehnica imagistica non-invazivă care este utilă în diagnosticul patologiei musculoscheletice. Poate fi aplicată în cazul pacienților care au contraindicație pt. RMN din cauza unor dispozitive incompatibile cu RMN, de ex. stimulatoare cardiace sau când pacienții au claustrofobie in aparatul de RMN. Ecografia nu utilizează radiații ionizante. Prezintă avantajul că face posibilă vizualizarea dinamica a tendoanelor, ligamentelor și a structurilor superficiale. Este o investigație de mare utilitate in explorarea structurilor articulare și juxtaarticulare, in multe cazuri putând fi considerată ca o „prelungire a degetelor clinicianului”.