Ecografia abdomino-pelvina

 ECOGRAFIA ABDOMINO-PELVINA

 

  Este o metoda de explorare imagistica medicala neinvaziva, confortabila,  neiradianta (foloseste ultrasunete), ce ofera posibilitatea de a fi efectuata si repetata ori de cate ori e nevoie, fara riscuri. Este putin costisitoare, nu necesita spitalizare sau o pregatire speciala (in majoritatea cazurilor)  si dureaza in medie 15-20 de minute.

 Cui este recomandata?

    Este, adesea,  examinarea de prima intentie de practicat atat in cazul existentei unei suferinte manifestate, cat si in cazul examinarilor screening (de depistare precoce a diferitelor boli, in cazul unor factori de risc sau la anumite grupe de varsta, inainte ca boala sa se manifeste clinic).

    Ea exploreaza, frecvent, diferite organe abdominale (ficat, colecist, cai biliare, pancreas, splina, rinichi, vase de sange) sau pelviene (vezica urinara, ovar, uter, prostata), cu precizarea ca in ceea ce priveste organele tubului digestiv (stomac, intestin subtire si gros) poate aduce informatii valoroase, dar adesea e limitata si investigatia de maxima valoare este, in acest caz, examinarea endoscopica.

Cum se realizeaza?

   Pacientul sta intins pe pat cu abdomenul expus. Acesta  va fi uns cu un gel dedicat ecografiei care permite ultrasunetelor sa patrunda in corp, iar medicul examinator trece peste aceasta zona o sonda de examinare care genereaza si receptioneaza ultrasunetele emise de aparat si reflectate de structurile corpului in mod specific, urmand ca aparatul sa prelucreze din punct de vedere informatic informatiile obtinute si sa le redea pe ecran sub forma unei imagini alb-negru sau codificata color ( in cazul metodei Doppler).

Pregatirea prealabila necesara

 In cazul ecografierii abdomenului e necesar ca pacientul sa nu fi mancat sau consumat lichide carbogazoase cu cel putin 6-8 ore inainte de examinare; se poate bea apa plata.

    In cazul ecografierii pelvisului e necesar cu 1 ora inainte de examinare sa fi baut  1 litru de apa plata si a nu fi urinat in acest interval de timp astfel incat la momentul examinarii vezica urinara sa fie plina.

   In situatia in care pacientul este balonat sau pentru o mai buna evaluare a pancreasului sau vaselor intraabdominale este indicat sa luati urmatoarele medicamente:  Espumisan cate 1 cps seara si cu 3 ore inainte de examinare sau Gasex 2x1cps in ziua premergatoare si in ziua examinarii.

   In cazul examinarilor de urgenta ecografia se face si fara pregatire prealabila.